Economia i béns comuns
Quina és la riquesa d’un territori? La resposta dominant a aquesta pregunta és mirar el PIB. Aquesta magnitud mesura el valor monetari de l’acció pública i privada, però és incapaç de mesurar el treball de cures, les xarxes comunitàries i tota l’activitat no monetària que sosté les nostres vides.
Coordinem i dissenyem programes per incrementar la democràcia econòmica i enfortir les xarxes de suport mutu. Acompanyem la creació de models públic-comunitaris i analitzem el seu impacte social i territorial. Generem mètriques per fer visible i valoritzar la riquesa comunitària.
Habitatge i ciutat
Durant dècades, moltes ciutats han deixat l’habitatge (i tot allò associat, com l’aigua o l’energia) en mans del mercat, abandonant la idea de construir sistemes públics. Això ha portat a la gran crisi urbana, marcada per un encariment del cost de la vida que genera cada cop més desigualtat, segregació i un model territorial insostenible.
Estudiem a fons les dinàmiques del sistema habitacional i urbà per fer diagnòstics amb capacitat disruptiva. Analitzem els impactes de les polítiques públiques. Dissenyem instruments per transformar les ciutats, promovent la justícia social i ecològica.
Urbanisme i transició ecològica
Un dels principals problemes de la nostra època és que vivim en un planeta finit sotmès a un creixement econòmic i material infinit. El model de les nostres ciutats, incloent-hi els seus sistemes alimentaris, les xarxes de mobilitat o l’economia del territori, respon a aquesta lògica.
Analitzem i acompanyem polítiques públiques i programes de transició, tant d’escala municipal, regional o continental, per contrastar la seva eficiència i viabilitat. Detectem i intervenim en reptes ecosocials estratègics per promoure una transició justa.
Aprenenatge situat
Fer recerca, aprendre, construir nous imaginaris i intervenir en la realitat urbana sovint pertànyen a departaments separats, fins i tot a mons que no entren en contacte. Una part notable de la institució acadèmica encara pateix i reprodueix aquesta divisió entre teoritzar, aprendre, imaginar i actuar.
Produïm un model de formació que surt de l’aula i es confronta amb els grans reptes urbans, compartint eines crítiques per analitzar-los i intervenir. Dissenyem i coordinem cursos, tallers i sessions puntuals a la nostra seu lligades a les nostres línies estratègiques.