Cicle Clepsidra

INTRODUCCIÓ
Una clepsidra és un rellotge d’aigua que funciona amb un flux regulat de líquid. En l’antiguitat s’usava a la nit, quan els rellotges de sol eren inútils. Aquest cicle s’emmarca en el compte enrere empès per l’actual crisi ecosocial i en la sospita que, tal vegada en un futur, podríem tornar a fer servir alguna cosa similar a una clepsidra.
Vam iniciar aquest cicle en el primer semestre d’enguany amb alguns debats que estan al centre de la transició ecològica, com la necessitat d’una transició energètica enfront dels impactes i contradiccions que suposa la seva ràpida implantació sobre el territori. També vam abordar la relació entre capital immobiliari, crisi social i crisi ecològica que sovint s’entenen com a problemes separats.
La idea general de les activitats d’aquesta segona etapa de Clepsidra és continuar situant algunes dades, reflexions i dilemes per aclarir on estem, què podem fer i recuperar alguns aspectes fonamentals de l’economia ecològica. Qüestions com la urbanització i els usos del sòl, l’especialització econòmica de les ciutats, el metabolisme metropolità, l’especulació urbanística o el règim de propietat són el focus de les cinc activitats que celebrarem a la nostra seu entre divendres 17 de novembre i dilluns 18 de desembre.
INFORMACIÓ BÀSICA
Lloc: Carrer Balmes, 13 (Barcelona)
Activitats: 5 (quatre sessions de debat i un seminari de tres sessions)
Dates: Novembre: divendres 17, dimecres 22, dimecres 29 i dijous 30 / Desembre: divendres 1, divendres 15 i dilluns 18
Horari: 18:30-20:30h
Accés: El cicle és obert, però si vols assistir, has de fer inscripció prèvia.
INSCRIPCIÓ AL CICLE
ACTIVITATS DEL CICLE CLEPSIDRA
1a Activitat
DIVENDRES 17 novembre
18:30-21:00
De què s’alimenta i què consumeix Barcelona?
A la regió metropolitana s’ha creat una gran nucli, Barcelona, que consumeix una ingent quantitat d’aigua, energia i aliments i expulsa tones de residus. Com transitar cap a un metabolisme més ecològic? Quines estratègies necessitem?
● Mª José La Rota Aguilera (Institut Metròpoli)
● Eva Vilaseca (Espai Ambiental i Coòpolis)
Andreu Belsunces (Holon) – Presentació de la instal·lació: Las Erres – Futurs del decreixement
En col·laboració amb el màster online de Degrowth de la UAB, Research & Degrowth.
2a Activitat
DIMECRES 22 novembre
18:30-20:30
Les tribulacions de l’ecologisme
En alguns moviments ecologistes actuals hi ha una gran preocupació pel “mediambient”, però tenim un problema: aquesta noció ignora les causes de la crisi ecològica. En parlarem amb una de les figures més destacades de l’economia ecològica.
● José Manuel Naredo (Economista i estadístic)
3a Activitat
DIMECRES 29 novembre, DIJOUS 30 novembre i DIVENDRES 1 desembre
18:30-20:30
Seminari: propietat privada i crisi ecològica
Una economia integrada en els límits planetaris, és sinònim d’abolir la propietat privada? La propietat col·lectiva és més ecològica? Però, Què és la propietat? Quins tipus de formes de propietat existeixen i com es relacionen entre si? Aquestes són algunes de les preguntes d’aquest seminari en el qual aprofundirem sobre la relació entre propietat privada i crisi ecològica.
● Julio Martínez-Cava (29/11)
● Joana Bregolat i Rubén Martínez (30/11)
● Xan López i Laia Forné (01/12)
Més informació sobre el seminari.
4a Activitat
DIVENDRES 15 desembre
18:30-20:30
Estratègies per disputar el territori
Impulsar una transició que sigui justa per tothom vol dir recuperar la sobirania sobre el territori: què produïm, com redistribuïm, com cobrim necessitats bàsiques, etc. Quines estratègies ens poden permetre recuperar els nostres entorns de vida?
● Luis González Reyes (Ecologistas en Acción)
● Maria Albà (Ecologistes en Acció Catalunya)
5a Activitat
DILLUNS 18 desembre
18:30-20:30
Acte clausura: economies més enllà del creixement
Els projectes polítics que prometen progrés i riquesa sempre van lligats a una doxa: el creixement. Més serveis, més productes, més consum. Això és social i ecològicament inviable, però tenim altres models? Són viables?
● Ulrich Brand (Global Working Group Beyond Development)
● ICTA, Research & Degrowth (nom per confirmar)
Amb el suport de:

Pòster amb tot el programa:
