Ciclo Clepsidra

Coordinació i disseny de continguts: Rubén Martínez Moreno (IDRA) i Julio Martínez-Cava (Sin Permiso)
INTRODUCCIÓ al seminari propietat privada i crisi ecològica.
Dins del cicle Clepsidra. Debats sobre la transició ecològica proposem aquest seminari que parteix d’una pregunta principal: quina és la relació entre la crisi ecològica i la propietat privada? En particular, ens preguntem sobre si hi ha una relació directa entre el règim de propietat capitalista i l’actual crisi múltiple i, si fos el cas, què fer?
El primer escull és que si bé la crisi ecològica i la propietat capitalista poden ser indissociables, aquesta afirmació no conté una estratègia per a avançar cap a un món lliure, igualitari i just. Tal vegada una economia descarbonizada que es va integrant en els límits del planeta no necessita eliminar de manera immediata els actuals marcs que regulen la propietat privada. Per contra, tal vegada l’abolició del règim de propietat capitalista és ineludible per a transicionar a un planeta realment just i sostenible.
Així doncs, com hauríem d’abordar la qüestió de la propietat de cara a construir una estratègia ecologista? Es pot lligar en curt als poders econòmics privats o necessitem anar més enllà? I bastaria amb prendre partit per alguna d’aquestes dues opcions per a posar fi a l’actual crisi ecosocial?
Volem construir aquest dilema pas a pas, durant tres sessions, amb l’objectiu de dibuixar bé totes les seves arestes. Primer, situant què és la propietat i què són els règims de propietat. Segon, mostrant la relació entre el domini de la propietat capitalista i l’actual crisi sistèmica (climàtica, laboral, reproductiva, política, etc.). En tercer lloc, projectant escenaris realistes que permetin avançar cap a una transició ecològica justa, un exercici d’imaginació política que ens faciliti preguntar-nos si és necessari abolir de facto, gradualment o en absolut la propietat capitalista.
Pel camí, més qüestions apareixeran en l’agenda del seminari. Entre altres, la relació entre la propietat col·lectiva i el ecosocialisme, però també els debats i polèmiques derivats de la vella confrontació entre posicions gradualistes i radicals.
INFORMACIÓ BÀSICA
Lloc: Carre Balmes, 13 (Barcelona).
Sessions del seminari: 3
Dates: Dimecres 29 novembre, dijous 30 novembre i divendres 1 de desembre.
Horari: 18:30-20:30h.
Metodologia: Les sessions seran conduïdes pels coordinadors i consistiran en una primera exposició d’uns 60 minuts seguida d’un debat. Per a treure el major profit del temps, cada sessió va acompanyada de dos textos que suggerim llegir prèviament, amb un text de lectura recomanada i un altre complementari per a aprofundir.
Accés: El cicle és obert, però si vols assistir, has de fer inscripció prèvia.
INSCRIPCIÓ AL CICLE CLEPSIDRA (inclou el seminari)
SESSIONS seminari PROPIETAT privada I crisi ecolÒgica.
1a SESSIÓ
DIMECRES 29 novembre
18:30-20:30
I. L’elefant a l’habitació: de què parlem quan parlem de “propietat”? Què és un règim de propietat?
Introdueix: Julio Martínez-Cava (Sin Permiso).
El funcionament d’una societat depèn de qui posseeix i controla la riquesa productiva. Aquest control pren la forma de relacions de propietat que operen en el si de marcs regulatius més amplis: els ‘règims de propietat’.
En aquesta sessió oferirem una introducció al significat i abast dels drets de propietat en condicions capitalistes a través d’un marc conceptual i de casos d’estudi històrics. Posar el focus en la propietat ens pot facilitar analitzar les causes i debatre les possibles solucions a la crisi ecosocial.
● Lectura recomanada: Buller, Adrienne & Lawrence, Mathew “El problema es la propiedad privada”, originalment titolat “Ownership Matters” a Owning the Future: Power and Property in an Age of Crisis. Verso, Agost 2022.
● Text per aprofundir: Mundó, Jordi “Del absolutismo propietario a la constitucionalización de la función social de la propiedad” a Nuria Sánchez Madrid (ed.), La filosofía social ante la precariedad, Madrid, Catarata, 2022, pp. 21-47.
2a SESSIÓ
DIJOUS 30 novembre
18:30-20:30
II. La crisi ecològica és producte del règim de propietat capitalista? Evidències per a confirmar-ho i debatre-ho.
Introdueixen: Rubén Martínez (IDRA) i Joana Bregolat (Anticapitalistes).
Per a entendre l’actual crisi és necessari analitzar el vincle entre els processos d’explotació laboral, la invisibilització de les tasques reproductives i l’apropiació en la resta d’esferes ecosistèmiques.
En aquesta sessió, a partir de situar l’explotació i l’apropiació com a base de l’acumulació capitalista, volem argumentar que l’actual règim de propietat és la causa principal de la crisi ecològica, així com desglossar alguns dels dilemes teòrics, polítics i estratègics que es desprenen d’aquesta afirmació.
● Lectura recomanada: Martínez, Rubén & López, Isidro «Capítulo 3.La solución capitalista y verde a la crisis» a La Solución Verde, pp 73-96. IDRA, Barcelona, 2023.
● Text per aprofundir: Riofrancos, Thea. «Plan, estado de ánimo, campo de batalla – Reflexiones sobre el Green New Deal». Contra el Diluvio, Madrid, 2019. Originalment a Viewpoint Magazine.
3a SESSIÓ
DIVENDRES 1 dessembre
18:30-20:30
III. La propietat col·lectiva és més ecològica? Límits i reptes de la transició ecològica en el curt termini.
Introdueixen: Xan López (Contra el Diluvio) i Laia Forné (IDRA).
En imaginar diferents escenaris en els quals pot avançar una transició ecològica justa és possible reflexionar i debatre sobre els límits relatius o absoluts que imposa l’actual règim de propietat i les seves lògiques d’acumulació.
En aquesta sessió volem situar, entre altres possibles, un escenari progressista-institucional amb força per a empènyer la descarbonització de l’economia, amb polítiques industrials actives, quasi plena ocupació, redistribució fiscal, etc. Donat el cas, quins límits existeixen? Quins sectors es podrien oposar? Seria sempre la propietat privada el principal escull?
● Lectura recomanada: Kalecki, Michal (1943). “Aspectos políticos del pleno empleo”. Revista de Economía Crítica, vol. 12, 2011. ISNN 2013-5254.
● Text per aprofundir: Braun, Benjamin. “Exit, Control, and Politics: Structural Power and Corporate Governance under Asset Manager Capitalism”. Politics & Society. Vol. 50:4, 2022, pp 630-654.
Amb el suport de:
